• Ordnance Survey - Renewable energy solutions

    Ordnance Survey Interior Lobby Staircase 750

    Ordnance Survey’s (OS) New Explorer House.

    This new development transformed the workplace culture, while substantially decreasing the company’s energy consumption and annual carbon footprint.

    There were several requirements integral to the design brief, including achieving a BREEAM Excellent rating, therefore we prioritised environmental management strategies, procurement and delivery methods.

    Whole lifecycle costing was built into the developer tender requirement, encouraging the use of high quality components fit for a building life of a minimum of 40 years. This meant Ordnance Survey could understand the potential energy and maintenance costs implicit in the designs at the tender evaluation stage.

    The building is effectively naturally ventilated for 80% of the year, with windows linked to the Building Management System, automatically opening and closing against set internal and external conditions. Extensive use of exposed concrete soffits within the office area, together with the stack ventilation system, allows the building to cool down naturally during the night ready for the following day.

    Under the new lawns at the woodland side of the development are around 100 bore holes, each approximately 100m deep, providing the ground source for the heat pump system. This system provides 80% of the annual cooling demand.